Ekstrakcja alkoholowa opis metody:
Ekstrakcja alkoholowa to metoda, która oparta jest na maceracji suszu konopni w etanolu. Etanol służy jako rozpuszczalnik związków zawartych w konopiach, wszystkie kanabinoidy rozpuszczają się tylko w alkoholu lub tłuszczach. W procesie tym susz kwiatostanu i jego resztki są usuwane, ciecz jest filtrowana, a alkohol eliminowany z ekstrahowanego materiału.
Ekstrakcję przeprowadzamy na wyparkach w próżni co daje odparowanie alkoholu w niskich temperaturach a drogocenne kanabinoidy nie są degradowane wysoką temperaturą. Dzięki temu pozyskujemy z naszych roślin pełne spektrum ich właściwości. Sposób ten zapewnia wydobycie pełnego bogactwa zawartego w konopiach, dzięki czemu olej powstały dzięki tej metodzie ma lepszy wpływ na organizm. Precyzja ekstrakcji alkoholowej pozwala na pełne wykorzystanie potencjału rośliny w wyniku czego otrzymujemy produkt najwyższej jakości o pełnym składzie substancji czynnych. Poddawany wielokrotnej filtracji produkt ma lekkie zabarwienie i pozbawiony jest wszelkich zanieczyszczeń często spotykanych w produktach dostępnych na rynku.